Hur man verkligen räddar och hjälper ett barn

förbi Jessica Davis, USA adoptivmamma till Uganda dotter återvände till biologisk familj, grundare av Kugatta.

Runt jul och nyår får jag träffa min tidigare adopterade dotter och hennes familj och varje gång påminns jag om allt som nästan var förlorat. Jag ser dem tillsammans, glada och blomstrande och jag blir påmind om hur kraftfullt det kan vara att investera i andras liv.

Som någon som har deltagit i och bevittnat de negativa effekterna av adoption mellan länder samt drivit en ideell organisation som hjälper familjer som har separerats från sin älskade via denna praxis, kan jag berätta att det har orsakat otroligt mycket skada. De flesta ugandiska familjer vilseleds eller tvingas att separera från sitt barn. Det är vanligtvis när en familj går igenom en svår tid som de tillfrågas om att tillfälligt placera sitt barn på ett barnhem (medan de kommer på fötter igen) bara för att aldrig se sitt barn igen. Efter separationen förbättras aldrig familjens välbefinnande och försörjning och traumat från att separeras är oöverstigligt. Den skada som den adopterade tillfogas genom att placeras på ett barnhem, separerad från sin familj, kultur och land orsakar irreparabel skada och hjärtesorgen som tillfogas familjemedlemmarna som vilseleds är överlägsen.

På pappret trodde vi att Namata behövde adopteras men dessa papper var fyllda med lögner. Den typen av lögner som finns i de flesta internationella adoptionspapper. Lögner som väcker förhöjda känslor som får blivande adoptivföräldrar att omedvetet (och ibland medvetet) förstöra en familj som aldrig borde ha separerats från början. Varje gång jag får träffa Namata och hennes familj ser jag hur det verkligen ser ut att träda bredvid en familj i nöd. Att ta Namata från sin familj hjälpte ingen. Att hålla ihop dem har hjälpt på alla tänkbara sätt.

Så många säger att de adopterar internationellt för att hjälpa ett barn i nöd, men vi måste vara villiga att gå längre än detta. När du får veta att 4 av 5 barn som bor på barnhem har familjer de skulle kunna åka hem till, varför är inte vår första åtgärd att försöka återförena eller försörja en familj? Kan du föreställa dig om våra kyrkor bad om donationer till familjestöd och inte donationer till barnhem? Kan du föreställa dig effekten? Jag kan för jag har sett det. Jag har också sett förödelsen av en ovilja att lyssna och förändra i detta avseende.

Om du verkligen bryr dig om utsatta barn i utvecklingsländer kommer du att göra det hårda arbetet för att säkerställa att utsatta barn får växa upp i familjen de föddes in i. Om du vill investera i familjer som är sårbara för att separeras i onödan, överväg att donera till organisationer som är engagerade i att bevara familjer. jag började Kugatta med min kollega i Uganda av just denna anledning.

Jag säger inte att all adoption är dålig eller fel, men jag KOMMER att säga att det internationella adoptionssystemet orsakar mycket mer skada än det hjälper. Vi måste hela tiden fråga oss själva om det "bra" vi gör faktiskt orsakar skada och när vi inser att det är det, sluta och ändra vad vi gör. När vi vet bättre gör vi det bättre.

Namata och hennes mamma gav mig tillåtelse att dela dessa bilder. De brinner lika mycket som jag för att sprida budskapet om familjebevarande. Deras berättelse är en kraftfull representation av detta. Som med alla saker vill jag inte sensationalisera återförening längre än att jag vill se adoption sensationaliseras. När en familj väl har slitits sönder kan traumat som orsakats inte tas bort. Ja det kan bli läkning och ja mycket av det som gick förlorat kan återställas men ärren från det som hände i det förflutna finns kvar.

Återförening är ett viktigt och nödvändigt steg i rätt riktning men det är inte alltid möjligt och det är verkligen inte alltid lätt eller "vackert" och det är alltid komplext. Jag driver en registrerad 501 c3 ideell organisation som arbetar för att återknyta, bevara och stärka familjer och adopterade i och från Uganda. Om du är intresserad av att donera till det arbete vi gör, följ länken här att göra så.

Lämna ett svarAvbryt svar

Svenska
%%sidfot%%