Musik inspirerad av mitt bolivianska ursprung som adopterad

förbi Jo R. Helsper adopterad från Bolivia till Tyskland.

Inspiration till min musik

Jag har varit intresserad av musik sedan dagen jag adopterades till Tyskland. Jag gillar att säga att jag föddes med musik i blodet . Jag började spela klassiska musikinstrument och provade många andra instrument, som piano, klarinett, gitarr och så vidare.

Under min barndom hade vi ett möte två gånger årligen anordnat av våra tyska adoptivföräldrar, där vi bolivianska adopterade kunde träffa varandra, lära känna våra samma rötter och även så att föräldrarna kunde prata om adoptionsteman. När jag var omkring 6 eller 7 år gammal bjöd våra föräldrar in en boliviansk musikgrupp till vårt möte. Det var första gången jag hörde boliviansk folkmusik på konsert. Innan detta hade jag bara någonsin hört det via MC eller CD så jag var helt fascinerad av att sjunga och spela kulturinstrumenten och det var då jag bestämde mig för att spela instrumenten också.

Jag är verkligen glad över att bli adopterad till Tyskland, men att lära mig mina inhemska instrument fick mig att känna att jag har en koppling till mitt land, där jag kommer ifrån, även om jag aldrig har sett det förut. Så jag fortsatte med att spela, skriva och sjunga låtarna från Bolivia.

När jag växte upp lärde jag mig spanska. Att förstå innebörden av sångerna var också viktigt för mig eftersom det inte räckte med att sjunga ensam. Jag ville också veta vad låtarna betydde.

Min inspiration till min musik är kopplingen till mitt land där jag föddes och den fascinerande kulturen hos bolivianska indianer och bergen.

Jag har fortfarande inte besökt Bolivia. Jag hoppas att jag vilken dag som helst kommer att åka och besöka mitt gamla barnhem och staden där jag föddes. När jag spelar musik är det som att jag är närmare Bolivia och jag kan föreställa mig hur solnedgången över bergen börjar och hur vinden blåser över fälten. Det är också ett bra sätt att slappna av och glömma stressen ibland.

Lyssna på Jos musik från Bolivia:

Lämna ett svar Avbryt svar

Svenska
%%sidfot%%